nama masakan kt atas ni Bihun Goreng Kailan..(knp ler aku suka sgt kailan nih)....act ni breakfast aku pg ahad ni...mmg sodap (puji diri sendiri)..klu bab bihun goreng, bihun sup..mmg aku suka.(apa2 mkn berkaitan bihun,mee yg berkuah mcm yee mee sizling mee, spagheti mmg pebret)...sure bihun goreng ni aku wat breakfast, lunch & dinner nih)....aku xmau bg resepi nih sbb semua org tau mcmana nk wat kan...kan.. ( tanya ZAITU@KAK WAE..sebab dia teror bab masak bihun/mee nih)
Ini lah triffle Dian Senandung (sajer jer tambah nama bg delicious)...asalnya aku tgk dlm hphone diana resepi ni (dia mintak dr MC JAE tp xbuat2 pun)...so aku ambik ler resepi ni...buat...try..& try...alhamdulillah menjadik gak...mula2 buat utk birthday party budak2 pendidikan khas kt sekolah..mula2 aku tambah telur dlm kastard tu tpp rasa xsedap lak (ore lain kata sedap je letak telur..he..he..)...lps tu mmg buat xletak telur doh...lps tu gak aku wat utk g picnic, bbq & mmg sokmo wat ler atas permintaan saeng2 & saudara2.....nk resepi?....alah semua dah tau cara nk buatkan...ok..ok..aku bagi..
Bahan A
2 paket chocolate swiss roll (ikut suka)
1 tin fruit coctail
1 kotak agar2 (biasa aku beli agar2 dlm kotak jenama nona sebab dh ada cara2 nk masak)
B
5 sudu Tepung Kastard
1 tin susu cair2
1/2 tin air (guna balik tin susu tadi)
2 sudu gula (ikut suka)
1/2 sudu vanilla esen
Cara Membuatnya
1) Potong swiss roll nipis2 dan susun dalam bekas.
1) Potong swiss roll nipis2 dan susun dalam bekas.
2) Masukkan custard cream (Bahan B)
Bahan-bahan untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. Campurkan semua bahan, kacau dan masak, biar api perlahan sampai pekat dan didih. Kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan coz custard ni sepatutnya lembik sikit. Biar sejuk sikit dan tuang atas kek tadi.
Bahan-bahan untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. Campurkan semua bahan, kacau dan masak, biar api perlahan sampai pekat dan didih. Kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan coz custard ni sepatutnya lembik sikit. Biar sejuk sikit dan tuang atas kek tadi.
3) taburkan fruit coctail atas custard cream td (pastikan syrup dr dlm tin fruit coctail xdimasukkan sbab manis sgt..biasanya aku basuh fruit coctail tu) Tuang atas custard
4) Masukkan plak agar2 kotak..masak mcm yg direction yg dibagi & tuang atas fruit coctail tu...then chillkan dalam peti sekurang2nya 6 jam, overnight lagi bagus (biasanya xsampai 6 jam pun...1 jam pun dh ok)...
..........dah siap ...makan.....
ha..ha...ni satu lg pebret aku..spaghethi dian sastrawordoyo..hi..hi...mmg senang nk masak..beli jer spaghetti sos kt kedai (pastikan halal)...lepas tu add jer brg lain mcm udang/daging cincang/daging ayam..sos tomato, sos cili ckit...then siap (yg penting masa masak api kna slow jer.baru sodap..)..nk sedap lg taburkan cheese yg diparut...mmg menambahkan lemak..hi..hi..resepi..mintak ngan JAWS sebab mesti dia pandai wat ni....
Ni plak nasi ayam. klu aku pegi foodcourt sogo mmg mkn nasi ayam ni..mmg sodap...satu lg xkira ler kt foodcourt sogo/mdvalley aku suka mkn sizling yee mee + cendawan (gmbr kt bawah tu)...fuh mmg sedap...pebret2...nk resepi?...yg ni kna tanya org kt foodcourt ek... (haa..LILY mesti terror wat nih..wat sokmo utk Danish)
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
2-3 sanggul yee mee (gulung)
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
ha...ha..yg kt atas tu bkn aku nk tunjuk kek tp nk tunjuk udang kt tgn kwn aku tu..act aku suka sgt wat bbQ ni..ramai2 lg...mmg laju jer mkn (masa panas2)..masa ni kami wat bbQ kt pantai di P.D, N.9...ada kek, bihun goreng, triffle, bbq udang, ikan, ketam...best....(sape2 plan nk wat bbQ ajak ler aku..nway ERIY suka nih)...kt bawah ni ada ckit gmbr bonus BBQ kitaorg yg dh lama (12/7/08)..
Ni plak nasi ayam. klu aku pegi foodcourt sogo mmg mkn nasi ayam ni..mmg sodap...satu lg xkira ler kt foodcourt sogo/mdvalley aku suka mkn sizling yee mee + cendawan (gmbr kt bawah tu)...fuh mmg sedap...pebret2...nk resepi?...yg ni kna tanya org kt foodcourt ek... (haa..LILY mesti terror wat nih..wat sokmo utk Danish)
aku bg ler resepi sizling yee mee ni..(org kt foodcourt midvalley bagi)..
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
2-3 sanggul yee mee (gulung)
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
ha...ha..yg kt atas tu bkn aku nk tunjuk kek tp nk tunjuk udang kt tgn kwn aku tu..act aku suka sgt wat bbQ ni..ramai2 lg...mmg laju jer mkn (masa panas2)..masa ni kami wat bbQ kt pantai di P.D, N.9...ada kek, bihun goreng, triffle, bbq udang, ikan, ketam...best....(sape2 plan nk wat bbQ ajak ler aku..nway ERIY suka nih)...kt bawah ni ada ckit gmbr bonus BBQ kitaorg yg dh lama (12/7/08)..
Sekian utk respi & gambar2 bonus dr aku D.I.A.N.I aka E.L.Y.Z.A.D aka D.I.A.N Sastrawordoyo...hi..hi.